Verwentips voor je geliefde vintage laarzen, schoenen en pumps.....
Leder is een natuurproduct en heeft dus onderhoud nodig.
Poets het leer altijd met een kleurcreme, dat haalt de kleur op en dan kun je kleine beschadegingen wegwerken. Poets dan ook even de zijkant van de (leren) zool even mee, dan blijft die ook mooi op kleur.
Lakleer kun je onderhouden met een speciale poets voor lakleder. Lakleren laarzen of schoenen nooit bij de verwarming laten staan, hierdoor droogt het uit en kan het gaan barsten/uitdrogen.
Als hakjes met leder zijn bekleed en beschadigen (of er stukjes af gaan), kun je ze met een nagellak bijwerken in dezelfde kleur.
Laarzen kun je gerust iets ruimer kopen, je kunt er een inlegzooltje in dragen. Er zijn verschillende soorten op de markt, lamsbont, schapenwol, thermo enz. Kies het zooltje wat het prettigst draagt in de laars.
Kom je wat moeilijk in de laarzen, gebruik dan de eerste paar keer een plastic zakje om je voeten, dan kom je er makkelijker in. Als de laazen wat zijn ingelopen is het niet meer nodig.
Gebruik bij het aantrekken van laarzen (zonder rits) een laarzenlepel (lange schoenlepel) zodat de contrefort (het stevige gedeelte aan de binnenkant van de hiel) en de binnenvoering niet beschadigd wordt.
Gebruik schoenspanners om de voet mooi in model te houden. Laarzenspanners houden de schacht mooi in vorm.
Suede kun je goed mooi houden als je het inspuit met een water en vuil afstotende spray.
Ook kun je de kleur van suede weer ophalen door een speciale kleursprays voor suede te gebruiken.
Vlekken/platte plekjes op het suede kun je wegborstelen met speciale borsteltjes, te koop bij de schoenmaker.
Echte vacht laarzen waarvan de haren wat "rommelig" zitten kun je weer in de originele staat krijgen door ze even te stomen boven hete stoom.
Vervang op tijd de zolen of hakjes zodat je langer plezier hebt van je pumps en laarzen!